A
ABC    Actioneza impotriva inclinarii caroseriei la curbe si imbunatateste, cu ajutorul ESP, stabilitatea la drum.
ABS    Antilock Braking System - Evitarea blocarii la franare, acest sistem elimina blocarea rotilor la franare si pierderea controlului volanului pe suprafete alunecoase. Sensorii de viteza monitorizeaza fiecarea roata in parte si reduc presiunea de franare pe fiecare roata care se invarte mult mai incet decat celelalte. Sistemele ABS pot avea 2, 3 sau 4 canale. Sistemele cu 2 canale au cate un canal pentru fiecare set de roti, cum ar fi roata din fata si cea din spate, de pe partea stanga a masinii. O eventuala blocare a rotilor face ca presiunea de franare sa se reduca la ambele roti ale fiecarui canal.
ASR    Reglarea patinarii tractiunii. Impiedica rotirea rotilor de tractiune si sporeste astfel stabilitatea la drum. Exista doua metode de baza: ori e micsorata electronic puterea motorului, ori se actioneaza frana rotii ce tinde sa se rasuceasca. ASR foloseste senzorii pentru turatia rotii ai ABS, pentru determinarea rotii care se rasuceste. Multi producatori numesc reglarea patinarii tractiunii in limba engleza: Traction Control: ETC, TC ori TCS.
AWD    Tractiune pe toate rotile.Termen folosit in special la masinile japoneze.

B
BAS    Asistenta la franare.Sistemul recunoaste intentia soferului de a pune o frana totala calculand viteza de deplasare si puterea actionarii pedalei de frana. Sistemul activeaza automat intreaga putere de franare, obtinandu-se astfel un spatiu de franare foarte scurt.

C
CDI     Denumire a firmei Mercedes pentru Common-Rail-Diesel-Injektion-Direkteinspritzer (injector diesel comun)
Common -Rail    Instalatia comuna de injectie si inseamna ca toate duzele de injectie sunt alimentate de o singura instalatie aflata sub presiune. Momentul injectiei se declanseaza in mod electronic
Controlul tractiunii    Termen generic folosit pentru limitarea devierii rotilor la accelerare. Sistemele de control ale tractiunii actioneaza franele si reduc acceleratia atunci cand devierea rotilor este detectata

D
DOHC    Denumirea englezeasca a motoarelor cu doi arbori cu came in chiulasa (Double Overhead Camshaft)

E
EBD    (Electronic Brake Distribution) -  Distributia electronica a fortei de franare pe fiecare roata in parte
ECU    Este responsabil de intregul management al motorului si controleaza, verifica si ajusteaza toate functiile importante ale masinii (motorului). Toate acestea se intampla cu luarea in considerare a conditiilor de lucru a motorului cumulate cu turatia si variabilele de mediu (temperatura exterioara, densitatea aerului, temperatura motorului, etc).
ESP    Electronic Stability Program -  Program electronic de asigurare a stabilitatii. Cu ajutorul ESP-ului se poate creste capacitatea de control asupra autovehiculului īn situatiile limita ale dinamicii de deplasare. De exemplu, īn cazul curbelor luate prea rapid, ESP-ul extinde functia ABS si reduce pericolul de derapare, īn orice conditii ale carosabilului. Prin interventia punctuala asupra managementului motorului si asupra frānelor, ESP-ul īmpiedica o posibila derapare a autovehiculului. ESP-ul actioneaza īn īntreg domeniul de viteze si se cupleaza automat la fiecare pornire a motorului. Acest sistem poate fi cuplat si decuplat īn caz de necesitate, prin apasarea tastei ESP. Daca ESP-ul este decuplat, lampa de control este aprinsa īn permanenta. Acest lucru este īnsa recomandt numai īn cazul rularii cu lanturi de zapada si īn cazul suprafetelor de rulare afanate, necompacte de exemplu zapada, nisip, pietris.
ETC    Electronic Traction Control  -  Controlul electronic al tractiuni

M
MPI    Multipoint Injection - injectie multipunct - fiecare cilindru are propriul sau injector, putand astfel sa fie aprovizionat optim cu combustibil.

O
OBD     Prescurtarea de la On Board Diagnose, tradus prin "autocontrol al tuturor componentelor constructive necesare pentru reducerea substantelor nocive".

P
Pompa-duza     Denumeste, la motorul Diesel, unirea dintre pompa de injectie si duza intr-o singura grupa constructiva. Ea se afla pe acelasi loc unde se afla, inainte, duza de injectie. Forta necesara pentru obtinerea presiunii vine de la arborele cu came. Sistemul PD obtine, in momentul de fata, cea mai inalta presiune de injectie, aceasta ajungand pana la valoarea de 2000 bar

S
SBC     Mercedes Sensotronic brake-by-wire SBC system. Mercedes Benz a fost primul constructor care a propus un sistem de franare electronic pentru un automobil. Numit sensotronic (SBC), sistemul nu se mai bazeaza pe sofer pentru a obtine presiunea hidraulica. Pedala de frana este conectata la unitatea centrala a masinii (ECU) printr-un cablu. Senzorii vor informa ECU asupra modului in care este apasata pedala (viteza, adancime). Computerul va disipa apoi forta necesara pentru fiecare roata cu ajutorul unor modulatoare. Sistemul este montat pe modelele de top de la Mercedes (E-Class, SL si CL, CLS, etc). Pot aparea probleme la functionarea ECU.
SDI    Este sigla automobilelor cu motor diesel cu absortie si cu injectie directa.
Sonda lambda    Este un senzor pentru detectarea oxigenului din gazele de esapament. Acest senzor este foarte important pentru lucrul catalizatorului, care nu-si poate efectua activitatea sa optima de curatare decat in cadrul unei mici ferestre lambda.
SRS     Prescurtare a termenului Supplemental Restraint System (sistem suplimentar de limitare a miscarii) (airbag).

T
TCS    Prescurtare de la Traction Control System, o reglare a patinarii tractiunii.
TDI    Turbo Diesel Injection  -  Injectia directa Turbodiesel este denumirea solutiei constructive adoptate la motoarelor diesel construite de concernul Volkswagen. Solutia constructiva este de fapt combinatia dintre injectia directa si supraalimentarea motorelor, obtinandu-se astfel performante sporite, atat la putere cat si la consum.
Tempomat     Un simbol al firmei Mannesmann VDO ce denumeste o instalatie de reglare a vitezei care mentine viteza constanta, fara ca soferul sa mai atinga acceleratia (pilot automat).
Turbina cu gaze    Motor cu combustie interna, care are o parte mobila numita rotor care are o paleta cu zimti. Aerul este comprimat de primul set de zimti si trimis camerelor de combustie din care gazele de esapament sunt trimise catre ceilalti zimti, generand astfel putere. Procesul este cat se poate de silentios datorita absentei exploziilor interne si al pistoanelor.
Turbocompresor    Este un tip de compresor a carui roata de compresie este actionata de o turbina care se roteste in gazele de esapament. Avantajul e reprezentat de faptul ca energia e gratuita. Dezavantajul este ca trebuie sa existe o cantitate de gaze de esapament pentru a antrena turbocompresorul, caci altfel apare turbo-gaura, iar motorul capata cu greu putere. Din aceasta cauza sistemul turbo s-a impus doar la motorul diesel, care dispune de o cantitate mai mare de gaze de esapament (deoarece si aerul care nu mai este necesar paraseste motorul prin teava de esapament).

X
Xenon    Lumina cu descarcare in gaz intre 2 electrozi. Fluxul luminos al unei lampi cu xenon este de 3 ori mai mare dacat al unei lampi cu halogen.

Dictionar Auto